Grillowany tuńczyk z purée buraczanym

Wersja do druku

Składniki:
• 2 filety z tuńczyka ok 150 g każdy
• garść różnych sałat - mix
Marynata
• 5 łyżek oliwy Elléa Extra Virgin Bio
• 1 ząbek czosnku
• 1 mała ostra papryczka
• 1 łyżka posiekanej bazylii
• sól, pieprz

 

Sos
• 1 duży pomidor
• 3 łyżki oliwy Elléa Extra Virgin Bio
• skórka starta z 1/2 cytryny
• sok z 1/2 cytryny
• 1 ząbek posiekanego czosnku
• 4 posiekane oliwki bez pestek
• 1 łyżka posiekanej bazylii
• sól, pieprz
Puree
• 1 opakowanie mrożonych buraczków puree
• 1 łyżka masła
• 100 ml śmietany
• sok z 1/2 cytryny
• sól, pieprz
Wykonanie:
• Wymieszać składniki marynaty i zamarynować tuńczyka pozostawiając na 1 godzinę.
• Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę odrzucając pestki.
• Wymieszać wszystkie składniki sosu, odstawić do lodówki.
• Puree buraczkowe zagotować, dodać masło i przez kilka minut odparowywać, aby były gęste.
• Dodać sok z cytryny, śmietanę i przyprawy, chwilkę pogotować.
• Zamarynowanego tuńczyka zgrillować na patelni, kładąc go na papierze do pieczenia.
• Tuńczyka polać sosem, podawać z puree buraczkowym i sałatą polaną oliwą Elléa Extra Virgin Bio.

Oryginalny przepis na: http://tocokocham.com/kuchnie-swiata/grecka/443-grillowany-tunczyk-z-puree-buraczanym-warsztaty